Als een “vuilniszak” gedumpt

Er zijn van die dagen, waarin ik mij afvraag. In wat voor maatschappij wij leven. Een moeder zocht contact met ons. Vanwege haar zoon die 18 jaar word na het weekend. Feestje leuk toch? Kan hij eindelijk zijn eigen zorgverzekering betalen.

Voor hun is het geen feest. Deze jongen word na het weekend uit de instelling gezet waar hij verblijft., De reden hiervoor is, omdat hij 18 word en er is geen plek nog voor hem bij beschermd wonen. Let op!  Hij moet wel 1 dag voor zijn verjaardag er al uit. Hij mag niet als 18 jarige wakker worden in de instelling. Je zou toch denken, dat zij hem dan opvangen tot er wel plek is. Volgens de wet, mag hij na zijn 18de niet meer in deze instelling verblijven. Dus word hij geplaatst in een Daklozenopvang. Hij word in principe als een “vuilniszak” gedumpt.

Deze jongeman heeft nog de nodige steun nodig. Zijn moeder mag hem niet in huis nemen tot er een oplossing is, anders worden haar anderen kinderen bij haar weggehaald. Zij is nu in alle staten. Welke moeder gaat haar kind in zo een onveilige situatie plaatsen. Besef wel dat zij al jaren wisten, wanneer hij 18 werd. Dit is een jongen die een diagnose heeft, in een Daklozenopvang gaat hij het niet redden. Jaren gepruts heeft tot dit geleid, ja zo noem ik het. De hulpverleners die zich wel willen inzetten voor zulke jongeren. Die worden dwarsgezeten. Weet je, misschien zouden zij zelf een weekje in de daklozenopvang moeten zitten en ervaren hoe het voelt. Het is maar een idee, die in mij opkomt.

Hoe dan ook, wij hebben in ons netwerk ook gezocht naar een plek voor hem en die ook gevonden. Die houden wij als een back up. Wij wachten op de uitkomst van het overleg, dat gaat plaatsvinden op dag dat hij eruit moet. Komen zij niet met een humanere oplossing dan de Daklozenopvang. Dan grijpen wij in. Hoe lastig dit jong ook mag zijn. Je kan hem niet zo dumpen in de maatschappij. Het word hoog tijd dat er kritisch word gekeken naar instellingen, die deze jongeren zo dumpen. Hij is niet de eerste die dit overkomt, maar voorlopig ook nog niet de laatste! Dan vraagt men zich af, waarom deze jongeren weer afglijden in maatschappij. Minder rapporten lezen en meer met de ouders en jongeren praten, Dan hoor je pas de echte verhalen!

 

Diana Sardjoe (Ex Top600 Moeder)
Oprichtster van de Stichting De Moeder is de Sleutel