Symposium Intergenerationele overdracht van crimineel gedrag

28 september 2018 namen mijn zoon en ik deel, aan dit Symposium. Het was voor ons ook de eerste die wij meemaakte. Wij maakte deel uit van het panel. Het was een bijzondere ervaring.

Het was wel heel interessant en heb veel nieuwe dingen erbij geleerd. Ik was bloednerveus en mijn zoon was eigenlijk meegekomen om mij mentaal te ondersteunen. Men vroeg of hij ook wilde plaatsnemen in het panel. Gelukkig zei hij ja. Ik keek al angstig naar de krukken. Ik ben niet groot. Ik dacht je zal maar net zien dat ik eraf pleur. Gelukkig kon ik heel charmant mij voeten plaatsen en bleven ze niet ergens zweven.

Van alles ging er door mij heen. Gelukkig herpakte ik mijzelf en liet mij niet intimideren door een zaal gevuld met professionals en (aankomende) wetenschappers. Beantwoorde alle vragen en ging een nette discussie niet uit de weg. Ik was super trots op mijn zoon, omdat hij het beeld dat zij hadden van een top600 jongere, niet was wat zij verwachtte in persoon. Hij was rustig en kon alles goed verwoorden. Dit symposium heeft mij wel de laatste zet gegeven om de stichting op te richten. Ik merkte, dat de vader sterk is vertegenwoordigd in de onderzoeken en dat er op professioneel vlak nog niks was veranderd qua werkwijze. Wat ik nog het mooiste vond van die dag. Is dat mijn zoon de lat hoger heeft gelegd. Waar hij naar binnen ging met het idee, dit is wel leuk voor zijn opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen, wilt hij nu Criminoloog worden. Tot de dag van vandaag heeft hij het er over. Hij heeft er goede mentors aan over gehouden. Dit is wat ik wens voor alle jongeren. Dat zij een mentor krijgen ,die werkzaam is in het beroep dat zij later willen uitoefenen. Dit houd de jongeren gefocust en uit de problemen. Ik  hoor vaak van jongeren, dat zij bepaalde dromen hebben. Die dromen vallen meestal niet samen met het lijstje dat zij voorgeschoteld krijgen. Meestal is er qua aanbieding, wat betreft beroepen een beperkte keuze. Sport, hulpverlening, zorg, detailhandel, enz. Terwijl kinderen ook zouden moeten kennismaken met wetenschap en andere beroepen.

Ik zie te vaak dat jongeren die een probleemperiode achter de rug hebben. Hun verwachtingen naar beneden stellen. Terwijl zij hun negatieve ervaring in een positieve kunnen omzetten. Ik zeg altijd tegen mijn kinderen. Wat jij ook beslist om te worden. Zorg dat jij de beste er in word. Respecteer elk beroep en elke persoon die dat uitoefent.

Diana Sardjoe

Write a comment